Lambertuskerk Rotterdam - Kralingen

Vastenactie "Oog voor Ghana" 2013

 

De Vastenactie 2013 was bestemd voor de bouw van een plattelandsziekenhuis in Ghana, ter vervanging en uitbreiding van een verouderde kliniek. Deze kliniek, de St. Theresa clinic in Akim Akroso, is daarbij ook te klein geworden, kan de steeds grotere variëteit aan medische zorgbehoefte niet bieden en is onbereikbaar gedurende de regentijd. De overheid heeft de uitmuntende kwaliteit van de kliniek erkend, maar vereist tegelijkertijd dat de kliniek een aantal hervormingen doorvoert. Zo niet, dan wordt de kliniek in haar voortbestaan bedreigd. Een van deze hervormingen is dat de kliniek een full time arts in dienst moet nemen, alleen haalbaar als de kliniek meer medische faciliteiten heeft.

 

De huidige kleine kliniek bedient een groot gebied waar 450.000 Ghanezen wonen verspreid over kleine dorpen. Dagelijks melden zich 40-60 patiënten en dit aantal neemt alsmaar toe. De geboden medische zorg bestaat uit een oogkliniek, waar o.a. brillen worden aangemeten en oogoperaties worden verricht, een medisch spreekuur met een kleine apotheek en laboratorium en een kleine kraamkliniek.

 

De medische zorg in het gebied is 33 jaar geleden opgezet door Lawrence Bempong, een bevlogen jongeman die na zijn universitaire opleiding terugkeerde naar zijn geboortedorp. Dankzij het jarenlange Nederlands contact en vele giften is de kliniek geworden tot wat het nu is. De inmiddels volwassen oudste zoon van de oprichter, die eveneens na zijn universitaire opleiding zal terugkeren naar zijn dorp, zet zich samen met zijn vader in voor de bouw van een nieuw plattelandsziekenhuis. Deze zoon wordt de nieuwe directeur.

 

Met dit project zullen de kwaliteit en toegankelijkheid van de gezondheidszorg in het gebied sterk verbeterd worden. In het nieuwe ziekenhuis kunnen ook eenvoudige operaties worden verricht en patiënten voor meerdere dagen worden opgenomen. De lokale bevolking is direct betrokken bij de uitvoering. Financiering en bouw gebeuren vanuit de directe samenwerking tussen een Ghanese stichting en een team van Nederlandse/Australische deskundigen die het dorp en de mensen kennen en zich als vrijwilligers inzetten.

 

Nu de vastentijd voorbij is kunt u uw giften nog steeds overmaken naar de Stichting "Eyes on Ghana Foundation" ING 620 35 20 onder vermelding van project streekziekenhuis Ghana.

Alvast hartelijk dank voor uw gift!

 

Stichting “Eyes on Ghana Foundation”

Kijk voor contactgegevens via onderstaande link:

Lees verder over de actie "Oog voor Ghana" tijdens het Lambertusfeest 2012.