Rozenkranskaart en Tientjecirkel
om zelf te maken

In de rozenkransmaand (oktober) bidden we van oudsher wat vaker de rozenkrans. Voor kinderen een wel erg lang gebed.
Om het gebed "op te delen" kunt u per week 10 kralen van de rozenkrans op laten plakken om zo aan het einde van oktober een volledige rozenkrans(kaart) te krijgen. Hiermee kunnen kinderen thuis eventueel een tientje (dus 10 Weesgegroetjes en 1 Onze Vader) bidden.

Binnen in de kaart staan het (nieuwe) Onze Vader en Weesgegroet Maria. Zie afbeelding hieronder.

In het kerkelijk jaar zijn er meerdere momenten om met kinderen een tientje van de rozenkrans te bidden. Mariafeesten zijn de uitgelezen momenten om actief hiermee te werken en een aansprekende vorm van het tientje te presenteren. Kijk hieronder voor de verschillende mogelijkheden.

Rozenkranskaart

Voor de werkbeschrijving van de rozenkranskaart volg de link of klik op de foto om de werkbeschrijving te downloaden.
De plaksteentjes zijn bij een goed gesorteerde hobbywinkel te koop.

Klik hier voor de rozenkranskaart met afbeelding die u kant en klaar in kleur kunt printen.

Download hier de Maria afbeeldingen of klik op de afbeeldingen hieronder en print deze in kleur op een stickervel

Klik hier om de Rozenkranskaart zonder de afbeelding te downloaden....

De binnenkant van de kaart is hetzelfde als de kaart met afbeelding aan de voorkant.

Tientjecirkel Maria, Moeder van God

Op Nieuwjaarsdag vieren we in de Kerk het feest van Maria, Moeder van God. In aansluiting op de evangelielezing van deze dag, Lucas 2,16-21 is de link naar het moederschap van Maria goed te leggen.

In de Kerk bidden we op deze eerste dag van het nieuwe jaar voor vrede. De kinderen kunnen dit met elkaar in de Mariakapel na de mis doen en natuurlijk nodigen we hen uit ook thuis te bidden voor vrede. Het beschuit met blauwe muisjes kan als link naar de kraamtijd worden gebruikt. Wat kunnen we Maria in de kraammand cadeau geven? Natuurlijk: GEBED!

Als leuk hulpmiddeltje voor het rozenkransgebed hebben wij een tientjecirkel met hartjes-gaten ontworpen. Deze is makkelijk te maken, zie hieronder.

Maria, Moeder van God tientjecirkel 1Maria, Moeder van God, tientjecirkel 2Maria, Moeder van God, tientjecirkel 3Maria, Moeder van God, tientjecirkel 4

Benodigdheden

• download de tientjecirkels hier
  • print deze in kleur dubbelzijdig op A4 papier
  • download hier de voorbeeldmal voor het plaatsen van de gaten
  • print deze enkelzijdig op A4 papier
  • knip de cirkels zonder rand langs de blauwe muisjes uit
  • lamineer de cirkels en knip deze cirkels 1,5 cm buiten de blauwe muisjes uit
  • leg de voorbeeldmal onder de cirkel
  • zet met een stift de plaatsen van de ponsgaten
  • neem de cirkel in de hand en pons 10 + 1 (hartjes) gaten volgens de stiftmarkeringen overgenomen van de voorbeeldmal

In principe kunnen de kinderen met bovenstaande cirkel al een tientje kunnen bidden. Om het nog leuker te maken zou u een "aanwijzer" kunnen maken. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

• haal een paperclip door het oog van een (hartjes)knoop, door de paperclip met elk gebeden Wees gegroetje in het volgende gaatje te haken kan het kind zo bijhouden waar het is gebleven;
  • in plaats van een knoopje kan ook bijvoorbeeld een kruisje gebruikt worden
    Tientjecirkel mal voor ponsgatenLogo bidden met kinderen