Rozenkrans bidden

Iedere woensdagavond om 19:30 uur is er rozenkransgebed in de kerk, lees hier verder....

Uitleg rozenkrans

De maand oktober wordt van oudsher ook wel de Rozenkransmaand genoemd. In deze maand is er bijzondere devotie tot de H. Maagd Maria, de moeder van Jezus. De rozenkrans is een gebedssnoer. Tijdens het bidden worden de zogeheten Blijde, Droevige en Glorievolle Geheimen en Geheimen van het Licht overwogen, een korte samenvatting van het levensverhaal van Jezus en Maria.

Gebedssnoer

De rozenkrans of “Paternoster” is een katholieke gebedssnoer. De ‘ketting’ bestaat uit 59 kralen en begint met een kruisteken. Oorspronkelijk had hij 150 kralen die symbool stonden voor de 150 psalmen uit de Bijbel. De Rozenkrans die wij bidden, kregen we volgens de traditie doordat Maria hem in de 15de eeuw, aan Sint Dominicus de Guzman schonk, met de boodschap het “Wees gegroet” en het “Onze Vader” te bidden bij elk van de kralen. De psalmen werden dus vervangen door een “Wees Gegroet” wat het makkelijker maakte voor mensen die geen tijd hadden om de psalmen te bidden of deze niet konden lezen.

Bij het bidden van elk tientje (een rijtje van tien kralen) moeten we nadenken over het leven van Christus, dat oorspronkelijk is samengevat in 15 geheimen. Als we deze allemaal willen overdenken moeten we de gebedssnoer drie keer helemaal bidden, als je dat doet heb je de hele “rozenkrans gedaan”. Slechts één reeks geheimen bidden noemen we een "rozenhoedje". Dit "rozenhoedje" is een derde deel van de eigenlijke rozenkrans. Het snoer telt vijfmaal tien kralen met daartussen vijf grotere. Met dit snoer worden niet 150 weesgegroetjes gebeden, maar 'slechts' vijftig. De tegenwoordig gebruikelijke en in de volksmond genoemde 'rozenkrans' is feitelijk het zogeheten 'rozenhoedje'. De naam is ontleend aan het hoedje van rozen dat als een kroontje of onder een kroontje vaak bij Maria en andere heilige maagden werd afgebeeld.

Wie de rozenkrans bidt, toont niet alleen zijn toewijding aan God, maar krijgt er ook de bijzondere aandacht van Maria door. Het is dus zeker de moeite om te doen.

Oktober Rozenkransmaand

Dat de oktobermaand de rozenkransmaand is heeft te maken met het feit dat in de katholieke kerk jaarlijks op 7 oktober het feest van O.L.V. van de Rozenkrans gevierd wordt. Het was de dominicaner paus Pius V die dit feest instelde ter nagedachtenis aan de overwinning op de Turkse vloot bij Lepanto op die datum in 1571.

Het voortdurend herhalen van een gebed met een gebedssnoer in de hand, zoals dat bij het bidden van de rozenkrans gebeurt, is een vorm van gebed die in meer religies voorkomt, onder meer bij moslims.

Geheimen van de Rozenkrans

Tijdens het rozenkransgebed wordt één van de delen van de zogeheten Geheimen van de Rozenkrans overwogen. Dit is een korte samenvatting van het levensverhaal van Jezus en Maria, ontleend aan de evangeliën. Elk deel bestaat uit vijf overwegingen.

De delen bestonden tot vorig jaar uit de Blijde, Droevige en Glorievolle Geheimen. Het was paus Johannes-Paulus II z.g. die eind 2002 in de eerdergenoemde apostolische brief aan de reeds bestaande 15 geheimen van de rozenkrans vijf 'geheimen van het Licht' toevoegde, een toevoeging die sinds eeuwen niet had plaatsgevonden. Hierdoor zijn de opeenvolgende geheimen meer een "samenvatting van het evangelie" geworden en hebben zij een duidelijker Bijbels fundament gekregen.

Hieronder een overzicht van alle geheimen, met de voorkeurdag waarop deze overwogen kunnen worden.

Intenties

Bij elk tientje of hele rozenkrans kan men een zogenaamde intentie naar voren brengen. Voor uzelf, een zieke, speciale gelegenheid, voor meer geloof, noem maar op.

Onze kinderen leren wij te bidden voor andere kinderen en met name voor kinderen die ons/hun gebed heel hard nodig hebben. Voor zieke kinderen, voor kinderen in weeshuizen en in ontwikkelingslanden, voor kinderen die het niet zo goed hebben als zijzelf.

De blijde geheimen (maandag en zaterdag)

1. De engel Gabriel brengt de blijde boodschap aan Maria.

2. Maria bezoekt haar nicht Elisabeth.

3. Jezus wordt geboren in de stal van Bethlehem.

4. Jezus wordt in de tempel aan God opgedragen.

5. Jezus wordt in de tempel teruggevonden.

De geheimen van het Licht (donderdag)

1. Jezus wordt gedoopt in de Jordaan.

2. Jezus openbaart zichzelf op de bruiloft van Kana.

3. Jezus verkondigt het Rijk Gods en roept op tot bekering.

4. Jezus verandert van gedaante op de berg Tabor.

5. Jezus stelt de eucharistie in bij het Laatste Avondmaal.

klik op onderstaande afbeelding
voor rozenkransuitleg voor kinderen

De droevige geheimen (dinsdag en vrijdag)

1. Jezus bidt in doodsangst tot Zijn hemelse Vader.

2. Jezus wordt gegeseld.

3. Jezus wordt met doornen gekroond.

4. Jezus draagt Zijn kruis naar de Calvarieberg.

5. Jezus sterft aan het kruis.

De glorievolle geheimen (zondag en woensdag)

1. Jezus verrijst uit de doden.

2. Jezus stijgt op ten hemel.

3. De heilige Geest daalt neer over de apostelen.

4. Maria wordt in de hemel opgenomen.

5. Maria wordt in de hemel gekroond.

klik op de afbeelding voor digitaal rozenkrans bidden

Mariatafel

Op de Mariatafel achter in de kerk hangen en liggen allerlei verschillende rozenkransen, tientjes, armbandjes, gebedenboekjes en andere materialen. Deze zijn tegen kostprijs en tegen gepaste/contante betaling te verkrijgen.

In de Mariamaanden staat naast de Mariatafel een presentatietafel waarop per zondag  te zien is hoe de kinderen in de Lambertuskerk invulling geven aan het rozenkransgebed.