Kinderpagina november: Sint Maarten

Kaarsjes in donkere maanden - Feest van licht

Om ons heen is het volop herfst: de dagen worden korter, het waait, regent en het wordt wat kouder. Niet zo veel aan, zou je zeggen. Maar kijk maar eens goed en je ziet de mooiste kleuren. Ook in de kerk wacht ons een mooie tijd. Haal de kaarsjes en lantaarns maar uit de kast! De komende periode staat in het teken van licht.

Op zondag 11 november gedenken we Sint Maarten. Een heilige met een mooi verhaal en op zondag 2 december begint de Adventstijd.

Sint Maarten

Sint Maarten leefde in de 4e eeuw na Christus (in het jaar 300). Hij werd geboren in Hongarije. Zijn vader was soldaat in het Romeinse leger en geloofde in de Romeinse goden. Hij noemde zijn zoon naar een van hen: Martinus naar de oorlogsgod en strijder Mars. Martinus werd net als zijn vader soldaat en werd gelegerd in Frankrijk.

Rode mantel

Toen hij op een dag op zijn paard bij een van stadspoorten van Amiens kwam, zag hij daar een bedelaar die rilde van de kou. Uit medelijden pakte hij zijn zwaard, sneed zijn rode soldatenmantel doormidden en gaf een helft aan de arme man. Die nacht zag hij de bedelaar weer in zijn droom, met zijn mantel. Martinus had zijn mantel met Jezus gedeeld. Hierop verliet hij het leger, liet zich dopen en leefde verder als kluizenaar. Martinus was erg geliefd bij de armen. Hij kreeg veel volgelingen. Later werd hij bisschop van Tours. Een stad in Frankrijk, waar hij ook begraven ligt.

Zijn mantel werd een belangrijk reliek en veel bezocht in de pelgrimsstad Tours. Het Latijnse woord voor mantel is ‘cappa’ en verkleind ‘capella’. Sindsdien is het woord ‘kapel’ het woord voor devotieplaats of bedehuisjes.

Het feest van Sint Maarten is in de loop der tijd op veel verschillende manieren gevierd. Bijvoorbeeld als bedelfeest voor de armen en als feestdag voor een periode van vasten. Dit jaar gaan de kinderen in de Lambertuskerk op zondag 11 november hun eigen lantaarn versieren en mogen deze in de offergave processie meedragen. De lantaarns worden dan op de altaartreden neergezet. Komen jullie ook?

Klik op de afbeelding om deze te downloaden

Licht

Een kaars steek je niet aan om te verstoppen.

Je zet hem niet onder een bed

of onder een korenmaat*

en ook niet in een verborgen hoekje.

Je zet hem hoog, op een kandelaar,

zodat iedereen die binnenkomt het licht kan zien.

Diep in ons is er een lichtje.

Dat zie je aan onze ogen.

Stop het niet weg, verberg het niet

maar laat het stralen.

Dan kun jij voor mij een lichtje zijn

en ik voor jou.

Naar Lucas 8, 16 en 11, 33-35

*Een soort emmer waarmee een hoeveelheid koren werd afgemeten.

Klik op onderstaand liedje om twee Sint Maartenliedjes te downloaden (pdf)