Lambertuskerk Rotterdam - Kralingen

Hoofdstuk 7 uit "De navolging van Christus in jonge taal" Thomas á Kempis 

 

Domheid en arrogantie tegengaan

 

Dom is iemand die zijn vertrouwen stelt op mensen of aardse zaken.

Je hoeft je niet te schamen wanneer je andere mensen helpt en daar niet bepaald rijk van wordt, omdat je graag Jezus wilt volgen. Vertrouw niet te veel op jezelf, maar steun op God. Doe wat je kunt, vanuit een goed hart, en God zal je komen helpen.

Vertrouw niet te veel op je eigen kennis of op de adviezen van anderen, maar open je voor Gods goedheid en zie dat Hij bescheiden mensen helpt en hoogmoedige mensen een lesje leert.

 

Loop niet te koop met je rijkdom, als je die hebt, of met beroemde en machtige vrienden, maar wees blij en dankbaar dat God je alles geeft en ook zichelf met jou wil delen. Stel je niet boven anderen als je knap of aantrekkelijk bent en een mooi lichaam hebt, want je kunt zomaar ziek worden of door een ongeval je schoonheid verliezen.

 

Hemel jezelf niet te veel op als je intelligent bent of veel talenten hebt; daar houdt God niet van. Je hebt immers alles wat je hebt en wat je bent, van Hem gekregen.

Denk niet dat je beter bent dan anderen. God zou daar wel eens anders over kunnen denken, omdat Hij weet wat er in een mens omgaat (Johannes 2:25). Laat je niet voorstaan op je goede daden, want God kijkt en oordeelt anders dan de mensen. Waar de mensen zeer van onder de indruk zijn, vindt Hij vaak hleelmaal niet zo geweldig.

 

Stel dat je een goede eigenschap hebt, zoek dan naar een nog betere eigenschap bij een ander, zodat je bescheiden blijft.

Je kunt jezelf beter onder anderen plaatsen dan boven anderen, want dat laatste veroorzaakt alleen maar narigheid.

Een bescheiden en rustig mens vindt ook vanbinnen rust en geluk; een hoogmoedig en arrogant mens is snel ontevreden en jaloers.

 

Met toestemming van uitgeverij Adveniat overgenomen uit:

Thomas a Kempis "De navolging van Christus in jonge taal"

hertaald door Mink de Vries

uitgegeven bij KBS ISBN 978 90 6173 130 6

Klik op onderstaande afbeelding voor de link naar www.adveniat.nl waar u het boek kunt bestellen.