Lambertuskerk Rotterdam - Kralingen

Hoofdstuk 6 uit "De navolging van Christus in jonge taal" Thomas á Kempis 

 

Slechte verlangens

 

Iedere keer wanneer iemand slechte verlangens heeft, wordt hij meteen onrustig vanbinnen.

Degene die zichzelf geweldig vindt, of die steeds maar meer wil hebben, is nooit klaar en vindt nooit rust. Degene die sober leeft en niet arrogant is, leeft gelukkig en tevreden.

Wanneer je je slechte - vaak egoïstische - verlangens nog niet onder controle hebt, bezwijk je snel voor allerlei verleidingen, hoe klein ze ook zijn.

Iemand die niet sterk in zijn schoenen staat en makkelijk te beïnvloeden is, kan zich moeilijk losmaken van al die slechte verlangens. Daarom is hij ook vaak teleurgesteld dat hij niet kan doen wat hij wil, en wordt hij snel kwaad wanneer iemand tegen hem ingaat.

 

Als hij dan toch zijn in heeft gekregen, voelt hij zich schuldig omdat hij zijn slechte verlangens, zijn egoïsme, niet heeft kunnen weerstaan. En zo vindt hij niet de rust waarnaar hij eigenlijk op zoek is.

Door je slechte verlangens te beteugelen zul je je goed en vredig gaan voelen vanbinnen, niet door eraan toe te geven.

Iemand die zich laat leiden door slechte verlangens, blijft onrustig, net zoals je geen vrede vindt wanneer je afhankelijk bent van allerlei uiterlijke, materiële dingen. Maar als je je op zaken richt die er werkelijk toe doen, geestelijke zaken, zul je tot rust komen, en zal er vrede wonen in je hart.

 

 

Met toestemming van uitgeverij Adveniat overgenomen uit:

Thomas a Kempis "De navolging van Christus in jonge taal"

hertaald door Mink de Vries

uitgegeven bij KBS ISBN 978 90 6173 130 6

Klik op onderstaande afbeelding voor de link naar www.adveniat.nl waar u het boek kunt bestellen.