Lambertuskerk Rotterdam - Kralingen

Bescheidenheid

 

Hoofdstuk 2 uit "De navolging van Christus in jonge taal" Thomas á Kempis

 

Ieder mens wil wel graag meer weten, maar wat heb je aan kennis zonder rekening te houden met God? Een bescheiden boer die rekening houdt met God, is beslist beter dan een opschepper van een filosoof die de sterren bestudeert, maar niet naar zichzelf kijkt.

Wie zichzelf goed kent, ziet in hoe weinig hij eigenlijk voorstelt. HIj hoeft ook niet zo nodig complimentjes te krijgen. Al had ik de gave om te profeteren en doorgrondde ik alle geheimen, al bezat ik alle kennis en had ik het geloof dat bergen kan verplaatsen - had ik de liefde niet, ik zou niets zijn (1 Korintiërs 13:2-3).

 

Houd toch op met steeds meer te willen weten; je wordt er alleen maar door afgeleid en je raakt uiteindelijk teleurgesteld. Mensen willen graag geleerd en wijs zijn in de ogen van anderen. Maar er zijn zo veel dingen die er absoluut niet toe doen als het gaat om werkelijk mens zijn. Het is niet handig, en bovendien een verspilling van energie, als je je steeds maar bezighoudt met dingen die niet te maken hebben met een goed leven. Veel praten levert niets op, maar goed leven is verfrissend voor je geest, en een zuiver geweten geeft vertrouwen in je relatie met God.

 

Hoe meer je weet, des te groter is je verantwoordelijkheid om een goed leven te leiden. Schep daarom niet op over wat je allemaal weet, maar wees er dankbaar voor en ga er bewust mee om. Als je denkt heel veel te weten, besef dan dat er nog veel meer is wat je niet weet.

Heb geen hoge dunk van jezelf (Romeinen 11:20), maar geef liever toe dat je in wezen nog weinig weet.

Waarom wil je boven anderen staan? Er zijn immers altijd wel mensen te vinden die meer kennis en ervaring hebben dan jij.

Als je echt iets nuttigs wilt leren, blijf dan anoniem en op de achtergrond.

 

Het is belangrijk als mens jezelf te leren kennen en te beseffen hoe weinig je eigenlijk voorstelt. Het is wijs en verstandig positief over anderen te denken en zelf bescheiden te blijven.

Als je een ander duidelijk een fout ziet maken of een misdrijf ziet plegen, denk dan niet dat je zelf zo veel beter bent: je weet niet wanneer je zelf in de fout gaat. We maken allemaal fouten, we zijn daarin allemaal zwak; denk niet dat er iemand is die meer fouten maakt dan jij.

 

Met toestemming van uitgeverij Adveniat overgenomen uit:

Thomas a Kempis "De navolging van Christus in jonge taal"

hertaald door Mink de Vries

uitgegeven bij KBS ISBN 978 90 6173 130 6

Klik op onderstaande afbeelding voor de link naar www.adveniat.nl waar u het boek kunt bestellen.